Scroll

Blog

We zijn er ons meer dan ooit van bewust dat het belangrijk is om op een duurzame en energiezuinige manier te leven en te wonen. Dit is niet alleen om onze planeet te beschermen, maar ook om onze maandelijkse zo laag mogelijk te houden. Prijzen voor elektriciteit en gas swingen de pan uit, waardoor iedereen er baat bij heeft te streven naar een zo laag mogelijk verbruik. Door te kiezen voor een nieuwbouwwoning, kan je jouw energieverbruik tot een minimum beperken en genieten van het comfort van een moderne woning. In deze blog lees je 7 tips om jouw woning energiezuinig te maken.

 1. Vervang oude verlichting
  • Heb jij nog oude gloeilampen thuis? Wist je dat LED-verlichting gemiddeld slechts een tiende verbruikt van gloeilampen? Bovendien hebben ze een langere levensduur en moet je ze minder snel vervangen.
 2. Vervang verouderde apparaten
  • Huishoudtoestellen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van het energieverbruik van een woning. Moderne toestellen verbruiken tegenwoordig tot bijna 70 % minder energie dan 20 jaar geleden. Je oude toestellen vervangen door een nieuwer, energiezuiniger model zal je energieverbruik drastisch doen dalen. Kijk goed naar het energielabel (A+++, A++, …) als je een apparaat koopt. Hoe beter de energieklasse, hoe meer energie je maandelijks bespaart.
 3. Gebruik zonnepanelen
  • Investeer in zonnepanelen (ook wel PV-panelen genoemd) voor het opwekken van eigen energie. Dit kan je veel geld besparen op je energierekening en bovendien is het een duurzame manier om energie op te wekken. Zowel de woningen als appartementen die BATO bouwt, worden voorzien van een eigen PV-installatie.
 4. Spreid je energieverbruik
  • Heb je zonnepanelen, kies er dan voor om apparaten met een hoog energieverbruik te gebruiken overdag wanneer de zon schijnt. Op deze manier maak je optimaal gebruik van de zelf opgewekte elektriciteit en vermijd je de piekbelasting die sinds 2023 in voege is. Ben je niet thuis overdag? Vaak zijn wasmachines, droogkasten, vaatwasmachines, etc. voorzien van een timer waarmee het startmoment kan worden ingesteld. De nieuwste generaties huishoudtoestellen beschikken zelfs over een module die kan communiceren met de PV-installatie waardoor dit automatisch geregeld wordt. Nog eenvoudiger!
 5. Ga slim om met je energieverbruik
  • Schakel steeds de verlichting uit in een kamer waar je niet bent. Je kan ook voor dimbare verlichting kiezen zodat deze niet steeds op het volledige vermogen werken als het niet nodig is.
   Een instelbare thermostaat kan je helpen bij het efficiënter en comfortabeler regelen van de temperatuur in je woning. Ze laten je een schema instellen waarop de verwarming moet aanstaan en wanneer niet. Zo voorkom je dat er energie verloren gaat wanneer je niet thuis bent.
   Je kan ook kiezen voor een slim domoticasysteem dat zelf deze instellingen aanpast naar gelang jouw gewoontes en aanwezigheid. Nooit meer vergeten de verlichting of verwarming uit te schakelen wanneer je vertrekt. Bovendien kan je jouw huis via je smartphone bedienen wanneer je niet thuis bent.
 6. Isoleer je huis
  • Een goede isolatie is een van de meest effectieve manieren om je energieverbruik te verlagen. In de winter houdt isolatie de koude buiten, en in de zomer blijft het binnen lekker koel. Isoleer je dak, muren en ramen en voel je direct het verschil in comfort en energiebesparing. Alle nieuwbouwwoningen bij BATO zijn volgens de heersende EPB-regelgeving geïsoleerd en bieden daarom een hoog wooncomfort.
 7. Kies voor een energiezuinige warmtepomp
  • Tot enkele jaren geleden waren verwarmingsinstallaties op aardgas nog frequent voorkomend in woningen en appartementen. Bij BATO hebben verwarmingsinstallaties op fossiele brandstoffen sinds geruime tijd plaats gemaakt voor energiezuinige warmtepompen. Een lucht-water warmtepomp is uiterst voordelig in gebruik wanneer deze wordt aangesloten op een zonnepaneelinstallatie. Nog zuiniger is een geothermische warmtepomp die in staat is om gratis warmte uit de bodem te onttrekken om je woning te verwarmen.

Door deze tips te volgen, kun je het energieverbruik in je huis verminderen en bijdragen aan een groene en duurzame toekomst. Bedenk wel dat kleine veranderingen soms al een groot verschil kunnen maken, dus begin vandaag nog!